Založ si blog

Poznáte najúspešnejšie diéty?

Medzi momentálne najpopulárnejšie diéty nielen na Slovensku patria Dukanova diéta, Atkinsonova diéta, Paleo diéta a bielkovinová ketogénna diéta. Nie všetci však vieme, že každá z nich vychádza z tej istej fyziologickej podstaty prechodu metabolizmu do stavu ketózy, ktorá je dnes medicínsky overenou a bezpečnou metódou redukcie nadváhy. Ako každá iná metóda má však svoje indikácie a kontraindikácie. Preto najmä ľudia s vyššou nadváhou, alebo aj miernou nadváhou v kombinácii s niektorým so sprievodných ochorení, ako je cukrovka II. typu, vysoký tlak a iné ochorenia patria do rúk špecializovaného lekára alebo minimálne veľmi skúseného nutričného terapeuta.

Navodenie stavu ketózy nastáva postupne a začína znížením príjmu sacharidov pod hranicu 50 g sacharidov na jeden deň. Je v podstate jedno, či sa jedná o jednoduché cukry, alebo cukry viazané väzbami až do polysacharidov. Rozdiel je len v tom, že jednoduché cukry sa rýchlejšie využijú, či už ako zdroj energie, alebo na tvorbu zásobného tuku. Pokiaľ príjem sacharidov pod 50 g na deň pretrváva dostatočne dlho, bez akéhokoľvek prerušenia, telo sa postupne prepína do stavu ketózy, čo znamená, že ako zdroj energie na pokrytie svojich energetických požiadaviek využíva ketolátky, ktoré sa vytvárajú u obézneho človeka štiepením zásobného tuku.

V čom je teda rozdiel medzi jednotlivými diétami, keď všetky využívajú ten istý princíp? Ktorá z nich je najefektívnejšia?

V prvom rade pripomeniem, že sa na ne budem pozerať len ako na diéty, kde hlavným kritériom bude efektivita, bezpečnosť a rýchlosť redukcie. Tá je priamo podmienená dvoma základnými faktormi. A to:

  • výškou prijatých sacharidov za deň,
  • výškou celkovo prijatej energie v kilokalóriách za deň.

Paleodiéta

paleoKnižná publikácia „Moderné paleo“ si našla množstvo nadšencov aj u nás. Principiálne vychádza z účinkov ketózy na organizmus človeka. Podľa množstva prijatých sacharidov na deň sa rozlišujú rôzne formy palea. Paleo vychádza zo spôsobu výživy človeka v období paleolitu a odporúča spektrum potravín, ktorými sa telo človeka uvedie do stavu ketózy rôzneho stupňa. Keďže sa v rámci výživy využívajú bežné potraviny, ktoré sú zložené väčšinou z minimálne dvoch zdrojov živín, ich energetická hodnota je tak vyjadrená súčtom energií zo všetkých zdrojov nachádzajúcich sa v potravine. Paleo z tohto dôvodu považujem skôr za životný štýl, ktorého nespornou prednosťou je obmedzenie príjmu sacharidov v potrave. Už len samotným znížením príjmu sacharidov tak dochádza k významným zdravotným benefitom takéhoto spôsobu stravovania sa a životného štýlu.

Atkinsonova diéta

Je pomenovaná podľa jej propagátora Dr. Atkinsa a na konci minulého storočia zachvátila celé USA. Ako základný princíp využíva tiež preorientovanie metabolizmu do určitého stupňa ketózy. Ketóza sa dostavuje obmedzením množstva prijatých sacharidov v potrave bez výraznejšieho zníženia príjmu živočíšnych tukov a bielkovín. Jej efekt závisí od stupňa ketózy a hlavne celkovo prijatej energie. Keďže využíva bežné potraviny a ich úpravu bez výraznejšieho obmedzenia príjmu tukov, tým sa energetický denný príjem dostáva na úroveň okolo 2000 kalórií na deň.

Dukanova diéta

dukanJe pomenovaná podľa Dr. Dukana, ktorý s určitými „vylepšeniami“ okopíroval základný protokol bielkovinovej ketogénnej diéty, ktorý bol popísaný v roku 1973 profesorom Georgom Blackburnom z Harvardskej lekárskej univerzity. Pozostáva zo štyroch fáz, kde prvé dve sa skladajú buď z čisto bielkovinových dní, v ktorých sa konzumujú iba bielkovinové jedlá zastúpené chudými druhmi mäsa, rýb, morských plodov, vajíčok, tofu syra a nízkotučného jogurtu. Takéto dni sa v určitých cykloch striedajú s bielkovinovo-zeleninovými dňami, v ktorých sa doporučené bielkovinové potraviny kombinujú s povolenými druhmi zeleniny. Hlavne počas bielkovinových dní dochádza k výraznému zníženiu príjmu sacharidov a uvedeniu organizmu do stavu ketózy. Stupeň ketózy je priamo úmerný množstvu prijatých sacharidov. Keďže táto diéta kombinuje bežné potraviny, množstvo ich príjmu je priamo úmerné aj množstvu prijatej energie.

Bielkovinová ketogénna diéta

Záver

V tomto článku som sa snažil popísať podstatu jednotlivých druhov diét, ktoré sú dnes najbežnejšie používané. Tie, ktoré majú naozaj aj reálne výsledky, sú väčšinou založené na princípe zníženia príjmu sacharidov a preorientovania sa organizmu do určitého stupňa ketózy. Vzhľadom na použité zdroje dosahujú ketózu určitého stupňa a odbúravanie zásobného tuku je priamo závislé od množstva celkovo prijatej energie a stupňa ketózy, v ktorej sa nachádzajú. V ďalšom článku podrobnejšie popíšem jednotlivé fázy bielkovinovej ketogénnej diéty.



Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom - nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom – nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

 

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH.,
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk

Zelenina s nízkym obsahom sacharidov vhodná pre bielkovinovú diétu

04.04.2017

Zelenina tvorí veľmi dôležitú súčasť zdravej diéty, ale niekedy sa nevieme rozhodnúť, po akom druhu zeleniny siahnuť, ak si želáme dodržiavať bielkovinovej diétu. Niektoré druhy zeleniny majú vysoký obsah sacharidov, a práve takýmto druhom zeleniny by sme sa pri bielkovinovej diéte mali vyhýbať. Najlepšími druhmi zeleniny pri bielkovinovej diéte sú tie, ktoré [...]

Diéta pre diabetikov

02.04.2017

Poznáme tri typy diabetu: diabetes prvého typu, čo je autoimunitné ochorenie, pri ktorom pankreas produkuje veľmi málo inzulínu alebo dokonca inzulín žiadny, diabetes druhého typu je do značnej miery spôsobovaný životným štýlom a vyskytuje sa prevažne u dospelých s pribúdajúcim vekom, tehotenský diabetes sa u žien vyskytuje v období tehotenstva a po pôrode zvyčajne [...]

Sweetlift Cook – prírodné sladidlo

28.03.2017

Prírodné sladidlo na varenie a pečenie Sweetlift Cook je kulinárske sladidlo, ktoré je získané z rastlinných zdrojov a je ideálne na varenie a pečenie. Obsahuje 5 sladidiel získaných z rozličných rastlín a počas varenia a pečenia sa správa ako cukor, pričom má rovnakú konzistenciu ale 2-krát takú sladiacu schopnosť ako cukor, pričom ekvivalentné množstvo obsahuje len 14 [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.

Richard Kozár

Špecialista na bielkovinové ketogénne diéty

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 102274x
Priemerná čítanosť článkov: 5383x

Autor blogu