Založ si blog

Príjem bielkovín sa musí zmeniť

Najnovšie výskumné techniky pomáhajú odhaliť najlepšie spôsoby, ako konzumovať bielkoviny a na ich základe optimalizovať výsledky v oblasti zdravej výživy a pri redukcii hmotnosti.

Výskum založený na najmodernejších technických postupoch naznačuje, že odporúčania pre príjem bielkovín u zdravej populácie môžu byť nesprávne. V štúdii publikovanej v Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, výskumníci dávajú dôraz na bielkoviny ako základnú súčasť zdravej výživy. Proteín pomáha ľuďom udržať pocit sýtosti po dlhšiu dobu, zachovať svalovú hmotu a v kombinácii s primeranou fyzickou aktivitou má potenciál slúžiť ako kľúčová živina pre dobré výsledky v oblasti zdravia.

Nie je to len o tom, koľko bielkovín jete, ale hlavne o tom aké typy bielkovín jete. Väčšina potravín bohatých na bielkoviny je tiež bohatých na vitamíny a minerály. Tento nový výskum naznačuje, že aj mierne množstvo vysoko kvalitných bielkovín v každom jedle môže ponúknuť účinnú stratégiu pre optimalizáciu syntézy svalových bielkovín a potenciálne vie chrániť svalovú hmotu.

„Úprava príjmu bielkovín na striedmejšiu úroveň predstavuje zmenu paradigmy  a celkový odklon od typického nešpecifického východiskového odporúčania veľkého a globálneho zvýšenia príjmu bielkovín pre to obyvateľstvo, ktoré sa  aktívne snaží zvýšiť alebo udržať svalovú hmotu a dobrú svalovú funkcionalitu“ hovorí spoluautor štúdie, Dr. Rajavel Elango, vedec z Child & Family Research Institute v BC Children’s Hospital a odborný asistent katedry pediatrie na  University of British Columbia.  „Je dôležité aby si či už  jednotlivci alebo aj zákonodarci boli vedomí pokrokov v oblasti technológie výskumu bielkovín, ktoré pomáhajú pri vytváraní výberu zdravej stravy.“  

Biologické hodnoty vybraných potravín

Biologické hodnoty vybraných potravín

Odporúčania pre príjem bielkovín u zdravej populácie sú založené na výsledkoch starších a dnes už prekonaných technologických postupov. Súčasné odporúčania množstva a kvality bielkovín v strave nemusia byť dostačujúce k podpore optimálneho zdravia svalovej hmoty populácie a predovšetkým u starnúcej populácie, ktorá je náchylná k strate svalovej hmoty. Zverejnený výskum v Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, poskytuje prehľad o aktuálnom vývoji v oblasti výskumu, ktorý je zameraný na definovanie požiadaviek objemu a kvality bielkovín v strave.

Proteín je však bezpochyby aj naďalej tou správnou voľbou pre správny manažment akéhokoľvek chudnutia

Podpora zdravej voľby bielkovín v kombinácii s fyzickou aktivitou je základným prístupom ako sa dá odstániť epidémia obezity v populácii. V manažmente chudnutia, adekvátne množstvo proteínov (samozrejme so zreteľom na zdravý celkový denný kalorický príjem) jasne preukázalo, že svalová hmota bola zachovaná a úbytok nastával iba pokiaľ ide o tuk.

Závery tejto štúdie sú obzvlášť dôležité, pretože tieto závery platia o celom životnom cykle človeka.

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom - nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom – nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Zdroj: 

http://www.nrcresearchpress.com/doi/10.1139/apnm-2014-0530#.V0cz7iGKb88
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150722080644.htm
Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH.
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk

Zelenina s nízkym obsahom sacharidov vhodná pre bielkovinovú diétu

04.04.2017

Zelenina tvorí veľmi dôležitú súčasť zdravej diéty, ale niekedy sa nevieme rozhodnúť, po akom druhu zeleniny siahnuť, ak si želáme dodržiavať bielkovinovej diétu. Niektoré druhy zeleniny majú vysoký obsah sacharidov, a práve takýmto druhom zeleniny by sme sa pri bielkovinovej diéte mali vyhýbať. Najlepšími druhmi zeleniny pri bielkovinovej diéte sú tie, ktoré [...]

Diéta pre diabetikov

02.04.2017

Poznáme tri typy diabetu: diabetes prvého typu, čo je autoimunitné ochorenie, pri ktorom pankreas produkuje veľmi málo inzulínu alebo dokonca inzulín žiadny, diabetes druhého typu je do značnej miery spôsobovaný životným štýlom a vyskytuje sa prevažne u dospelých s pribúdajúcim vekom, tehotenský diabetes sa u žien vyskytuje v období tehotenstva a po pôrode zvyčajne [...]

Sweetlift Cook – prírodné sladidlo

28.03.2017

Prírodné sladidlo na varenie a pečenie Sweetlift Cook je kulinárske sladidlo, ktoré je získané z rastlinných zdrojov a je ideálne na varenie a pečenie. Obsahuje 5 sladidiel získaných z rozličných rastlín a počas varenia a pečenia sa správa ako cukor, pričom má rovnakú konzistenciu ale 2-krát takú sladiacu schopnosť ako cukor, pričom ekvivalentné množstvo obsahuje len 14 [...]

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07, aktualizované: 19:04

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Richard Kozár

Špecialista na bielkovinové ketogénne diéty

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 103257x
Priemerná čítanosť článkov: 5435x

Autor blogu