Založ si blog

Zakladné rady na chudnutie pre deti s nadváhou

detí sa obezita za posledných 30 rokov viac ako zdvojnásobila a u adolescentov strojnásobila. Najúčinnejším prístupom k riešeniu nadváhy u detí sú zmeny životného štýlu ktoré zahŕňajú aj rodičov.

Chocokids - čokoládový nápoj pre deti

Čokoládový nápoj pre deti bez cukru a laktózy, ktorý obsahuje vitamíny a minerály.

Obezita detí je vážny a stále rastúci  problém, takže rodičia by mali byť určite znepokojení nadváhou svojho dieťaťa. Nehovoríme o pár kilogramoch, ale skôr o prípadoch, kde už nadváha môže mať negatívny vplyv na celkový zdravotný stav dieťaťa.    

Napríklad v zariadení Healthy Weight & Wellness centre v Stony Brook Children’s Hospital celá procedúra zbavovania dieťaťa kg začína vypracovaním lekárskeho posudku a monitorovaním. V centre programu sú nutričné zmeny a zmeny pokiaľ ide o telesné aktivity dieťaťa. Špecialisti však pracujú aj na vzdelávaní  rodičov a vlastne celej rodiny, pracujú na plánovaní jedálnička, učia čítať členov rodiny štítky na potravinách a správne ich interpretovať a pomáhajú im modifikovať niektoré špecifické recepty.

Tipy pre rodičov a deti na získavanie zdravia spoločnými aktivitami:

Choďte von: Byť vonku znamená jednoduchý spôsob, ako cvičiť bez pocitu námahy. Jazda na bicykli, hranie futbalu a blbnutie na ihrisku predstavujú len niekoľko príkladov, ako tráviť čas spoločne a zároveň zdravo ako rodina. Deti by mali nosiť krokomer a mali by sme sledovať ich fyzickú aktivitu aby sme sa uistili, že spravili aspoň  10.000 krokov denne.

Zostaňte hydratovaný: Nezabúdajte piť vodu po celý deň, a to najmä po cvičení. Zdržte sa sladených nápojov, vrátane  džúsov, limonád či a športových nápojov.

Jedzte čerstvé potraviny: Začína tá časť roka kedy je jedenie čerstvých potravín najjednoduchšie. Vyberte sa na trh najlepšie miestneho farmára, kde je ovocie a zelenina lacnejšia a často aj kvalitnejšia. Objavujte sezónne šaláty a grilovanie na grile. Po čerstvej zelenine, mrazená je druhou najlepšou voľbou.

Čítajte etikety: Čítanie etikiet je veľmi dôležité ale nielen z dôvodu kalorickej hodnoty produktu ale a na to sa často zabúda z dôvodu jeho zloženia. Dávajte si teda pozor na zloženie a prehodnoťte  nákup výrobku, ak je na obale dlhý zoznam obsahovaných zložiek, a to najmä s dlhými, zložitými názvami, pretože to je signál že potravina obsahuje priveľa chémie.

Sweetlift Cook

Sweetlift Cook – prírodné sladidlo na varenie a pečenie

Pozor na sladidlá: Vo všeobecnosti existuje niekoľko druhov sladidiel a to prirodzené sladidlá, alkoholové cukry a syntetické sladidlá (alebo inak nazývané umelé sladidlá). Existuje ešte niekoľko ďalších sladidiel, ktoré nepatria do žiadnej z vyššie vymenovaných kategórií (ako napríklad sladidlá na báze glycerínu), ale takéto sladidlá nie sú veľmi bežné a sú len zriedkavo používané. Doporučujem prečítať si článok „Ako a s čím sladiť počas diéty?„, v ktorom nájdete dostatok informácíí o jednotlivých sladidlách a ich správnom použití.

Pointa je, že obézne deti vyrastajú do obéznych dospelých, čo sa  môže rozvíjať do dlhého zoznamu život ohrozujúcich chorôb alebo stavov, ktoré poškodzujú kvalitu života. Avšak, rodičia môžu vytvoriť správny vzor. Vďaka včasnému zapojeniu sa do spoločných športových aktivít môžu rodičia vytvoriť dieťaťu správny príklad a pomôcť svojim deťom dospieť v zdravý a zostať zdravý aj v dospelosti

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom - nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom – nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH.
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk

Zelenina s nízkym obsahom sacharidov vhodná pre bielkovinovú diétu

04.04.2017

Zelenina tvorí veľmi dôležitú súčasť zdravej diéty, ale niekedy sa nevieme rozhodnúť, po akom druhu zeleniny siahnuť, ak si želáme dodržiavať bielkovinovej diétu. Niektoré druhy zeleniny majú vysoký obsah sacharidov, a práve takýmto druhom zeleniny by sme sa pri bielkovinovej diéte mali vyhýbať. Najlepšími druhmi zeleniny pri bielkovinovej diéte sú tie, ktoré [...]

Diéta pre diabetikov

02.04.2017

Poznáme tri typy diabetu: diabetes prvého typu, čo je autoimunitné ochorenie, pri ktorom pankreas produkuje veľmi málo inzulínu alebo dokonca inzulín žiadny, diabetes druhého typu je do značnej miery spôsobovaný životným štýlom a vyskytuje sa prevažne u dospelých s pribúdajúcim vekom, tehotenský diabetes sa u žien vyskytuje v období tehotenstva a po pôrode zvyčajne [...]

Sweetlift Cook – prírodné sladidlo

28.03.2017

Prírodné sladidlo na varenie a pečenie Sweetlift Cook je kulinárske sladidlo, ktoré je získané z rastlinných zdrojov a je ideálne na varenie a pečenie. Obsahuje 5 sladidiel získaných z rozličných rastlín a počas varenia a pečenia sa správa ako cukor, pričom má rovnakú konzistenciu ale 2-krát takú sladiacu schopnosť ako cukor, pričom ekvivalentné množstvo obsahuje len 14 [...]

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Richard Kozár

Špecialista na bielkovinové ketogénne diéty

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 103519x
Priemerná čítanosť článkov: 5448x

Autor blogu