Príjem bielkovín sa musí zmeniť

19. marca 2017, Richard Kozár, Nezaradené Proteínová ketogénna diéta

Najnovšie výskumné techniky pomáhajú odhaliť najlepšie spôsoby, ako konzumovať bielkoviny a na ich základe optimalizovať výsledky v oblasti zdravej výživy a pri redukcii hmotnosti.

Výskum založený na najmodernejších technických postupoch naznačuje, že odporúčania pre príjem bielkovín u zdravej populácie môžu byť nesprávne. V štúdii publikovanej v Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, výskumníci dávajú dôraz na bielkoviny ako základnú súčasť zdravej výživy. Proteín pomáha ľuďom udržať pocit sýtosti po dlhšiu dobu, zachovať svalovú hmotu a v kombinácii s primeranou fyzickou aktivitou má potenciál slúžiť ako kľúčová živina pre dobré výsledky v oblasti zdravia.

Nie je to len o tom, koľko bielkovín jete, ale hlavne o tom aké typy bielkovín jete. Väčšina potravín bohatých na bielkoviny je tiež bohatých na vitamíny a minerály. Tento nový výskum naznačuje, že aj mierne množstvo vysoko kvalitných bielkovín v každom jedle môže ponúknuť účinnú stratégiu pre optimalizáciu syntézy svalových bielkovín a potenciálne vie chrániť svalovú hmotu.

„Úprava príjmu bielkovín na striedmejšiu úroveň predstavuje zmenu paradigmy  a celkový odklon od typického nešpecifického východiskového odporúčania veľkého a globálneho zvýšenia príjmu bielkovín pre to obyvateľstvo, ktoré sa  aktívne snaží zvýšiť alebo udržať svalovú hmotu a dobrú svalovú funkcionalitu“ hovorí spoluautor štúdie, Dr. Rajavel Elango, vedec z Child & Family Research Institute v BC Children’s Hospital a odborný asistent katedry pediatrie na  University of British Columbia.  „Je dôležité aby si či už  jednotlivci alebo aj zákonodarci boli vedomí pokrokov v oblasti technológie výskumu bielkovín, ktoré pomáhajú pri vytváraní výberu zdravej stravy.“  

Biologické hodnoty vybraných potravín

Biologické hodnoty vybraných potravín

Odporúčania pre príjem bielkovín u zdravej populácie sú založené na výsledkoch starších a dnes už prekonaných technologických postupov. Súčasné odporúčania množstva a kvality bielkovín v strave nemusia byť dostačujúce k podpore optimálneho zdravia svalovej hmoty populácie a predovšetkým u starnúcej populácie, ktorá je náchylná k strate svalovej hmoty. Zverejnený výskum v Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, poskytuje prehľad o aktuálnom vývoji v oblasti výskumu, ktorý je zameraný na definovanie požiadaviek objemu a kvality bielkovín v strave.

Proteín je však bezpochyby aj naďalej tou správnou voľbou pre správny manažment akéhokoľvek chudnutia

Podpora zdravej voľby bielkovín v kombinácii s fyzickou aktivitou je základným prístupom ako sa dá odstániť epidémia obezity v populácii. V manažmente chudnutia, adekvátne množstvo proteínov (samozrejme so zreteľom na zdravý celkový denný kalorický príjem) jasne preukázalo, že svalová hmota bola zachovaná a úbytok nastával iba pokiaľ ide o tuk.

Závery tejto štúdie sú obzvlášť dôležité, pretože tieto závery platia o celom životnom cykle človeka.

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom - nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom – nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Zdroj: 

http://www.nrcresearchpress.com/doi/10.1139/apnm-2014-0530#.V0cz7iGKb88
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150722080644.htm
Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH.
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk