Zelenina s nízkym obsahom sacharidov vhodná pre bielkovinovú diétu

4. apríla 2017, Richard Kozár, Nezaradené
mdiet.sk

Účinná bielkovinová diéta !!

Zelenina tvorí veľmi dôležitú súčasť zdravej diéty, ale niekedy sa nevieme rozhodnúť, po akom druhu zeleniny siahnuť, ak si želáme dodržiavať bielkovinovej diétu. Niektoré druhy zeleniny majú vysoký obsah sacharidov, a práve takýmto druhom zeleniny by sme sa pri bielkovinovej diéte mali vyhýbať.

Najlepšími druhmi zeleniny pri bielkovinovej diéte sú tie, ktoré majú vysokú nutričnú hodnotu pri nízkom obsahu sacharidov. Ako sa správne domnievate, takáto zelenina je listová a zároveň je tmavej farby. Čokoľvek, čo pripomína špenát alebo kel spadá do tejto kategórie a urobíte najlepšie, ak ju zaradíte do vašej stravy.

Ak hľadáte druh zeleniny, ktorý má nízky obsah sacharidov a ktorá nie je listová a zelená, potom hľadajte zeleninu, ktorá rastie nad zemou. Táto skupina zahŕňa šalát, uhorku, brokolicu a karfiol.

Pri voľbe zeleniny s nízkym obsahom sacharidov sa v každom prípade vyhnite škrobovitej zelenine, ktorá má vysoký obsah sacharidov, ako napríklad  zemiaky, hrach, fazuľa, cícer, bôb a pod.

Ako základné pravidlo platí: čím sladšia je zelenina, tým väčšie množstvo sacharidov obsahuje. Jedná sa o zeleninu ako je napríklad mrkva, tekvica, cibuľa a paprika. Samozrejme, takéto druhy zeleniny môžete pri bielkovinovej diéte konzumovať, avšak s mierou.

 

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom - nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom – nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH.
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk

Centrum Banská Bystrica:

tel. č.: 0902 374 700

mail: info@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk