Založ si blog

Mozog u obéznych detí funguje inak ako u detí ktoré obezitou netrpia

Mozog detí ktoré trpia obezitou funguje inak ako mozog detí ktoré majú zdravú hmotnosť. Mozgy obéznych detí vykazujú nerovnováhu hlavne v oblastiach ako je vyhľadávanie alebo vyhýbanie sa jedlu, ukazujú výsledky štúdie, ktoré boli zverejnené vedcami z Vanderbilt University Medical Center z Amerického štátu Tennessee 25 januára tohto roku. Podľa štúdie diéta a cvičenie nemusia postačovať na zbavenia dieťaťa nadváhy alebo zabrániť jej nadobudnutiu. Je dosť možné že je nutné zmeniť funkcie samotného mozgu. V článku publikovanom v časopise Heliyon, výskumníci naznačujú, že Všímavosť, čo je názov pre metódu používanú pre terapeutické účely na sebauvedomenie, by mala byť študovaná ako prostriedok na motivovanie detí jesť zdravšie a dosiahnuť nakoniec úbytok hmotnosti.

„Dospelí ale najmä deti sú prednastavené na prijímanie nadbytku jedla,“ povedal doktor Kevin Niswender a ďalej poznamenal: „Je to skvelé z evolučného hľadiska … ale v dnešnom svete, plnom ľahko dostupného jedla s vysokým obsahom energie, je to niečo čo ľahko vystavuje deti riziku obezity.“

„Myslíme si že metóda Všímavosti by mohla pomôcť rekalibrovať nerovnováhu v mozgu detí a a pomôcť im bojovať s ich obezitou. Doteraz však mala táto metóda len priemerný úspech pokiaľ ide o liečbu obezity u dospelých a pokiaľ ide o účinnosť tejto metódy u detí, zatiaľ prebehlo príliš málo štúdií, hoci tie ktoré prebehli sú prísľubom do budúcna“ uviedol spoluautor zverejnenej štúdie doktor Ronald Cowan.

Detská obezita sa v Spojených štátoch počas posledných 30 rokov takmer zdvojnásobila, a u adolescentov dokonca strojnásobila. Štatistiky uvádzajú, že v roku 2010 až tretina amerických detí bola považovaná za obéznu alebo aspoň s istou mierou nadváhy. Vanderbiltskej štúdie sa zúčastnilo 38 detí, z toho 5 detí bolo obéznych a 6 malo nejakú formu nadváhy. Stravovacie správanie bolo hodnotené pomocou dotazníka, a ich funkcie mozgu boli hodnotené pomocou magnetickej rezonancie. Tri oblasti mozgu u dospelých predstavujú modulátory stravovacích návykov: nucleus accumbens, ktorý sa spája s so správaním motivovaným odmenou; čelný lalok, ten sa spája s impulzívnosťou; a nižší mozgový lalok, ten sa  spája s inhibíciou odozvy, v našom prípade schopnosťou inhibovať alebo potlačiť odozvu, ako je napríklad prejedanie. Výskumníci použili magnetickú rezonanciu na určenie rovnováhy funkčnej nervovej konektivity medzi týmito troma oblasťami v mozgu, spoluzodpovednými za prijímanie potravy a to u detí rôznych váhových kategórií.

„Chceli sme sa pozrieť na ich mozgové funkcie detaile a to tak, aby sme mohli lepšie pochopiť, čo sa deje neurologicky u detí s nadváhou a obezitou,“ povedal ďalší spoluautor Vanderbiltskej štúdie postgraduálny študent BettyAnn Chodkowski.

Zistili, že so zvyšujúcou sa telesnou hmotnosťou u detí, prepojenie medzi s inhibíciou spájaným IPL a s odmenu spájaným nucleus accumbens poklesla, zatiaľ čo medzi nucleus accumbens a s impulzívnosťou spájaným čelným lalokom sa prepojenie zvýšilo. To naznačuje, že nezdravé stravovacie správanie a obezita by mohli odrážať nerovnováhu vo funkčnom prepojení mozgových oblastí spájaných s inhibíciu reakcie, impulzivity a odmeny. Praktikovanie metódy Všímavosti môže zvýšiť inhibíciu a znížiť impulzívnosť. Všímavosť bola testovaná ako prostriedok na podporu zdravej reakcie na každodenné negatívne podnety a nezdravé lákadlá, no doteraz len málo štúdií testovalo jej využitie v oblasti zdravej výživy a chudnutia u detí.

Medzi dospelými mala metóda Všímavosti iba zmiešané výsledky, pokiaľ bola použitá pre snahu o regulovanie hmotnosti alebo dosiahnutie prípadného chudnutia. Ako jedným z dôvodov prečo to tak u dospelých je ale u detí môžu byť výsledky omnoho lepšie  je fakt, že s narastajúcim vekom jedinca dochádza k strate mozgovejplasticity a teda schopnosti učenia sa či strate schopnosti prispôsobovať sa. To podporuje význam včasnej identifikácie detí s rizikom obezity, a potrebu vyvinúť nové metódy na liečbu a jej prevenciu, uzatvárajú svoje zistenia autori uvedenej štúdie.

Zdroj: 

http://www.sciencedaily.com/releases/2016/01/160114213443.htm

 

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH.

Zelenina s nízkym obsahom sacharidov vhodná pre bielkovinovú diétu

04.04.2017

Zelenina tvorí veľmi dôležitú súčasť zdravej diéty, ale niekedy sa nevieme rozhodnúť, po akom druhu zeleniny siahnuť, ak si želáme dodržiavať bielkovinovej diétu. Niektoré druhy zeleniny majú vysoký obsah sacharidov, a práve takýmto druhom zeleniny by sme sa pri bielkovinovej diéte mali vyhýbať. Najlepšími druhmi zeleniny pri bielkovinovej diéte sú tie, ktoré [...]

Diéta pre diabetikov

02.04.2017

Poznáme tri typy diabetu: diabetes prvého typu, čo je autoimunitné ochorenie, pri ktorom pankreas produkuje veľmi málo inzulínu alebo dokonca inzulín žiadny, diabetes druhého typu je do značnej miery spôsobovaný životným štýlom a vyskytuje sa prevažne u dospelých s pribúdajúcim vekom, tehotenský diabetes sa u žien vyskytuje v období tehotenstva a po pôrode zvyčajne [...]

Sweetlift Cook – prírodné sladidlo

28.03.2017

Prírodné sladidlo na varenie a pečenie Sweetlift Cook je kulinárske sladidlo, ktoré je získané z rastlinných zdrojov a je ideálne na varenie a pečenie. Obsahuje 5 sladidiel získaných z rozličných rastlín a počas varenia a pečenia sa správa ako cukor, pričom má rovnakú konzistenciu ale 2-krát takú sladiacu schopnosť ako cukor, pričom ekvivalentné množstvo obsahuje len 14 [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Richard Kozár

Špecialista na bielkovinové ketogénne diéty

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 102324x
Priemerná čítanosť článkov: 5385x

Autor blogu