Zelenina tvorí veľmi dôležitú súčasť zdravej diéty, ale niekedy sa nevieme rozhodnúť, po akom druhu zeleniny siahnuť, ak si želáme dodržiavať bielkovinovej diétu. Niektoré druhy zeleniny majú vysoký obsah sacharidov, a práve takýmto druhom zeleniny by sme sa pri bielkovinovej diéte mali vyhýbať.
Najlepšími druhmi zeleniny pri bielkovinovej diéte sú tie, ktoré majú vysokú nutričnú hodnotu pri nízkom obsahu sacharidov. Ako sa správne domnievate, takáto zelenina je listová a zároveň je tmavej farby. Čokoľvek, čo pripomína špenát alebo kel spadá do tejto kategórie a urobíte najlepšie, ak ju zaradíte do vašej stravy.
Ak hľadáte druh zeleniny, ktorý má nízky obsah sacharidov a ktorá nie je listová a zelená, potom hľadajte zeleninu, ktorá rastie nad zemou. Táto skupina zahŕňa šalát, uhorku, brokolicu a karfiol.
Pri voľbe zeleniny s nízkym obsahom sacharidov sa v každom prípade vyhnite škrobovitej zelenine, ktorá má vysoký obsah sacharidov, ako napríklad zemiaky, hrach, fazuľa, cícer, bôb a pod.
Ako základné pravidlo platí: čím sladšia je zelenina, tým väčšie množstvo sacharidov obsahuje. Jedná sa o zeleninu ako je napríklad mrkva, tekvica, cibuľa a paprika. Samozrejme, takéto druhy zeleniny môžete pri bielkovinovej diéte konzumovať, avšak s mierou.
Ja osobne radšej dávam prednosť organickej zelenine. Je dokázané, že je bezpečnejšia pre ľudské telo (menej zvyškových pesticídov a toxínov), ale nie je dokázané, že by organická zelenina mala vyššiu nutričnú hodnotu. V skutočnosti má organická zelenina zhruba rovnakú nutričnú hodnotu ako neorganická.
Druhy zeleniny v závislosti na jej obsahu sacharidov:
Zelenina | Množstvo | Obsah sacharidov |
petržlen (nasekaný) | ½ šálky | 0,1 |
špenát | ½ šálky | 0,1 |
šalát | ½ šálky | 0,2 |
brokolica (kvety) | ½ šálky | 0,8 |
karfiol (dusený) | ½ šálky | 0,9 |
cesnak | 1 strúčik | 0,9 |
reďkovka | 10 ks | 0,9 |
uhorka (surová) | ½ šálky | 1 |
paprika | ½ šálky | 1 |
kapusta (zelená surová) | ½ šálky | 1 |
tekvica | ½ šálky | 1,3 |
kapusta (červená surová) | ½ šálky | 1,4 |
karfiol (surový) | ½ šálky | 1,4 |
huby | ½ šálky | 1,4 |
špargľa(dusená) | 4 ks | 1,6 |
kapusta (zelená dusená) | ½ šálky | 1,6 |
fenikel (surový) | ½ šálky | 1,8 |
artičok | 4 ks | 2 |
brokolica (stonky) | ½ šálky | 2 |
fazuľové struky | ½ šálky | 2,1 |
baklažán (grilovaný) | ½ šálky | 2,1 |
kel (dusený) | ½ šálky | 2,1 |
kyslá kapusta | ½ šálky | 2,1 |
špenát (dusený) | ½ šálky | 2,2 |
paradajka | 1 ks | 2,2 |
Autor:
MUDr. Richard Kozár MPH.
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
Centrum Banská Bystrica:
tel. č.: 0902 374 700
mail: info@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk
Rada si čítam vaše blogy. Sú jasné a zrozumiteľné... ...
Celá debata | RSS tejto debaty