Založ si blog

Jarná očista

Príroda sa postupne prebúdza a mali by sme sa prebudiť aj my. V záhradách sme začali s jarnými prácami, no je potrebné povenovať sa aj vlastnému telu. Po zime je vhodná jarná očista nielen v záhrade ale aj v našom organizme. Túto môžeme absolvovať vo viacerých variantoch. Môj návrh je kombinácia nasledujúcich bodov:

  • využitie bielkovinových jedál ako náhradu normálnej stravy,
  • smoothies zo zelených listových šalátov,
  • pitie bylinných čajov,
  • pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu,
  • využitie podporných procedúr.

1) Využitie proteínových nízkokalorických jedál ako náhrada normálnej stravy

Účinná bielkovinová ketogénna diéta - mdiet.sk

Účinná bielkovinová ketogénna diéta – mdiet.sk

Použitie vysokoproteínových jedál (www.mdiet.sk) v rámci očistnej kúry má obrovský význam. Napríklad program Medical Diet je zameraný v prvom rade na redukciu nadváhy bežných pacientov. Avšak jeho podstata vychádza práve z pozorovania fyziológie pôstu. Rôzne druhý pôstu sa využívajú na rôzne účely už 1000 rokov a ich účinky využívali aj Aristoteles a Platón. Najčastejšie sa používali rôzne druhy pôstu o vode, keď sa počas pôstu pila len čistá voda a neprijímala sa vôbec žiadna tuhá potrava. Takéto posty prebiehali v dĺžke od niekoľko dní až do niekoľko týždňov. Keďže telo počas pôstu nedostávalo žiadnu tuhú potravu iba vodu, na svoje fungovanie využíva zdroje vlastného tela. V prvom rade sa vyčerpali zásoby glykogénu zo svalov a pečeni a telo sa dostalo, rovnako ako v programe m.diet do stavu ketózy. V tomto stave sa zdrojom energie pre fungovanie organizmu stávajú ketolátky, ktoré vznikajú štiepením zásobného tuku ale aj bielkoviny kostrovej svaloviny. Takýmto  postupom dochádza k postupnému odbúravaniu zásobných tukov ale aj kostrovej svaloviny. Úbytok kostrovej svaloviny však nie je žiaduci, lebo strácame aktívnu hodnotu, ktorá má pre telo človeka veľký význam. Preto, aby sme mohli využiť fyziológiu pôstu a jeho prínosy a zároveň eliminovali procesy odbúravania aktívnej svalovej hmoty, využívame k tomuto vysoko-bielkovinové jedlá, kde podiel proteínov je viac ako 50%.
Tieto jedlá sú zložené z vysokokvalitných proteínov mlieka, vajec, sóje a zabezpečujú pri minimálnych tráviacich nárokoch všetky plnohodnotné živiny potrebné pre organizmus. V rámci očistnej pôstnej kúry doporučujeme kombinovať jedlá m.diet so zelenými „snoothies“  vyrobených z listovej zeleniny.

2) Smoothies zo zelených listových šalátov

Využitie zelených „smoothies“ vo výžive človeka je známe niekoľko rokov. Veľkou propagátorkou používania zelených smoothies vo výžive človeka je Viktória Boutenko. Prednosťou zelených smoothies z listovej zeleniny je ich obsah vitamínov, enzýmov, fitonutrientov ako aj vlákniny, ktorá má pri očisťovaní tráviaceho traktu zásadný význam. Rozdiel medzi používaním listových šalátov servírovaných ako šalát a zelenými smoothies je v ich mechanickom rozrušení celulózových obalov jednotlivých časti listov, čím dochádza k vyššiemu využitiu obsiahnutých mikronutrientov, ktoré sa v listoch nachádzajú. Takto rozmixované listy s vodou sa môžu piť samé alebo ich môžeme dochutiť ľubovoľnými druhmi ovocia. Prednosťou takto pripravených smoothies je ich čerstvosť, maximálny obsah vitamínov a enzýmov pripravených na využitie v organizme. Nezanedbateľná je aj ich tekutá konzistencia a chuť.

3) Pitie bylinných čajov

Pitie bylinných čajov je súčasťou každého pôstneho postupu. Podľa druhu použitých bylín tak čaje nielen prečisťujú, ale podporujú aj vylučovanie a vyplavovanie škodlivín z organizmu. V priebehu trvania očistnej kúry doporučujeme užívať denne 2l rôznych druhov bylinných čajov.

4) Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu

excercise-vs-training-image-1Prichádzajúcu jar už cítíme aj vo vzduchu. Preto zaradenie pohybovej aktivity primeranej veku, pohlaviu a možnosťami jednotlivca je pri každej detoxikačnej kúre veľmi dôležité. Mnohé látky sa z tela vylučujú práve dýchaním a pri akejkoľvek pohybovej aktivite na čerstvom vzduchu sa nám dýchanie prehĺbi a zrýchli sa jeho frekvencia. Tým pádom dochádza k rýchlejšej eliminácii všetkých produktov detoxikácie, ktoré sa touto cestou odbúravajú.

5) Využitie fyzikálnych podporných procedúr

Každá detoxikácia vychádza z princípu vylúčenia nahromadených škodlivín z ľudského tela. Preto je vhodné primerané využitie podporných fyzikálnych procedúr na zlepšenie vylučovania toxínov, ktoré sa v tele nachádzajú. Za najefektívnejšie považujem zaradenie saunovania počas detoxikačného procesu jeden až dvakrát za týždeň.

Sauna 
Saunovanie je veľmi efektívna procedúra, ktorá významne podporuje vylučovanie toxínov z tela cez kožu, ktorá je najväčším vylučovacím orgánom ľudského tela. Je však potrebné vedieť, že pred aj počas saunovania sa musíme dostatočne napiť povolených tekutín, najlepšie čistej vody.

Horúca vaňa
Tí, ktorí neradi chodia do sauny z akýchkoľvek dôvodov môžu využiť horúcu vaňu na podporu eliminácie toxínov z tela. Horúca vaňa zvýši prekrvenie kože, zrýchli tepovú frekvenciu a podporí vylučovanie toxínov z tela.

Na záver by som vám predstavil jeden vzorový deň trvania takejto kúry:

Deň zahájime tým, že sa napijeme 0,5l vlažnej vody so šťavou z jednej polovice citróna. Potom si pripravíme 3 proteínové jedlá z programu m.diet, ktoré budeme jesť počas celého dňa v rovnakých časových intervaloch. Následne si pripravíme 0,5l zelených smoothies z listovej zeleniny s pridaním celého citrónu a jedného celého pomaranča. To si rozdelíme na dve dávky, ktoré vypijeme ráno pred odchodom do práce a druhu hneď po návrate z práce. Držíme v chladničke. Ďalej si pripravíme 2l žihľavového alebo iného bylinného čaju, ktorý popíjame počas celého dňa. Každý deň sa snažíme zaradiť pohyb na čerstvom vzduchu či už je to chôdza, beh, cyklistika, pretože všetko je v tomto prípade dobré. Saunu doporučujeme dvakrát počas desaťdňovej kúry. Studenú a teplú sprchu doporučujeme každý deň a podľa možnosti nielen počas trvania kúry.

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom - nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom – nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH.,
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk

Zelenina s nízkym obsahom sacharidov vhodná pre bielkovinovú diétu

04.04.2017

Zelenina tvorí veľmi dôležitú súčasť zdravej diéty, ale niekedy sa nevieme rozhodnúť, po akom druhu zeleniny siahnuť, ak si želáme dodržiavať bielkovinovej diétu. Niektoré druhy zeleniny majú vysoký obsah sacharidov, a práve takýmto druhom zeleniny by sme sa pri bielkovinovej diéte mali vyhýbať. Najlepšími druhmi zeleniny pri bielkovinovej diéte sú tie, ktoré [...]

Diéta pre diabetikov

02.04.2017

Poznáme tri typy diabetu: diabetes prvého typu, čo je autoimunitné ochorenie, pri ktorom pankreas produkuje veľmi málo inzulínu alebo dokonca inzulín žiadny, diabetes druhého typu je do značnej miery spôsobovaný životným štýlom a vyskytuje sa prevažne u dospelých s pribúdajúcim vekom, tehotenský diabetes sa u žien vyskytuje v období tehotenstva a po pôrode zvyčajne [...]

Sweetlift Cook – prírodné sladidlo

28.03.2017

Prírodné sladidlo na varenie a pečenie Sweetlift Cook je kulinárske sladidlo, ktoré je získané z rastlinných zdrojov a je ideálne na varenie a pečenie. Obsahuje 5 sladidiel získaných z rozličných rastlín a počas varenia a pečenia sa správa ako cukor, pričom má rovnakú konzistenciu ale 2-krát takú sladiacu schopnosť ako cukor, pričom ekvivalentné množstvo obsahuje len 14 [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Richard Kozár

Špecialista na bielkovinové ketogénne diéty

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 103310x
Priemerná čítanosť článkov: 5437x

Autor blogu