Väčšina ľudí, ktorí začnú s ketogénnym diétnym plánom (ketogénna diéta, paleo diéta, dukanova diéta), zistí, že sa u nich zo začiatku dostaví intenzívna túžba po sladkom, ktorá sa však po niekoľkých týždňoch vytratí.
Dokonca aj osoby, ktoré pravidelne dodržiavajú nízkosacharidový diétny režim hovoria, že sa u nich viac menej pravidelne objavuje túžba po sladkostiach, niekedy dokonca taká neodolateľná, že sa boja, že jej podľahnú. Vtedy prichádzajú na rad sladidlá, s pomocou ktorých si môžete uvariť alebo upiecť jedlá, ktoré by ste pri ketogénnom diétnom pláne nemali jesť. Samozrejme, stále si musíte dávať pozor na sladké potraviny, pretože väčšina vecí, ktoré sú označené ako „bez sacharidov“ v skutočnosti obsahuje sacharidy. Uistite sa, že pri vypracovaní svojho ketogénneho diétneho plánu beriete do úvahy obsah čistých sacharidov akéhokoľvek sladidla.
Druhy sladidiel
Vo všeobecnosti existuje niekoľko druhov sladidiel a to prirodzené sladidlá, alkoholové cukry a syntetické sladidlá (alebo inak nazývané umelé sladidlá). Existuje ešte niekoľko ďalších sladidiel, ktoré nepatria do žiadnej z vyššie vymenovaných kategórií (ako napríklad sladidlá na báze glycerínu), ale takéto sladidlá nie sú veľmi bežné a sú len zriedkavo používané.
Za účelom dodržiavania ketogénnej diéty ja osobne navrhujem používať erythritol a stéviu (alebo ich zmiešaniny), pretože sú to prirodzené sladidlá a nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi alebo inzulínu a navyše sladia veľmi dobre. V prípade, že používate ich zmiešaniny, eliminujú pachuť, ktorú má každé z nich jednotlivo a výsledkom je ich lahodná chuť. Pri kúpe sladidla si vždy prečítajte jeho zloženie. Dávajte prednosť čistému sladidlu a vyhnite sa sladidlám s prímesami, ako napríklad maltodextrín, dextróza alebo polydextróza, ktoré môžu spôsobovať nárast hladiny cukru v krvi. Prímesy môžu byť zdrojom ďalších nežiadúcich sacharidov, a práve tomuto efektu sa chceme vyhnúť. Veľmi vhodným druhom sladidla počas diéty je napríklad kulinárske sladidlo Sweetlift Cook, ktoré je získané z čisto rastlinných zdrojov a je ideálne na varenie a pečenie.
Nutričné hodnoty sladidiel:
Sladidlo | Čisté sacharidy (na 100 g) | Kalórie (na 100 g) |
Stévia (E960) | 5 | 20 |
Inulín | 1 | 150 |
Erythritol (E968) | 5 | 20 |
Xylitol (E967) | 60 | 240 |
Sukralóza (E955) | 0 | 0 |
Aspartam (E951) | 85 | 352 |
Sacharín (E954) | 94 | 364 |
Čo je to GI (glykemický index)?
Pri každom názve sladidla sa uvádza GI a po ňom nasleduje číslo. Písmená GI a číslo znamenajú hodnotu glykemického indexu, ktorý udáva, ako vzrastie hladina cukru vo vašom tele po konzumácii istej potraviny. Mnohé sladidlá majú GI nula, čo znamená, že po ich konzumácii sa hladina cukru v krvi nezvýši. Referenčná látka je čistá glukóza, hodnota ktorej je 100. Samozrejme je vaším cieľom použiť sladidlo s čo najnižšou hodnotou GI, ale mnohí dávajú z chuťových dôvodov radšej prednosť zmiešaninám sladidiel.
Autor:
MUDr. Richard Kozár MPH.
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk
A prečo vôbec sladiť ??? Ja nesladim a keď ...
Panebože beads, však ked sa pozrieš na jeho ...
Aky mate nazor na sukralozu? V tejto teme aj ...
Celá debata | RSS tejto debaty