Založ si blog

Potrebujem schudnúť

Áno sú ľudia, ktorí naozaj začínajú redukciu hmotnosti aj stokrát. Udržanie váhy je pre mnohých naozaj veľmi závažným problémom. Príčin, pre ktoré je to takto je viacej. V prvom rade žijeme veľmi uponáhľaný a rýchly život. Máme nadbytok vysokokalorickej a ľahko dostupnej stravy. Agresívna reklama ovplyvňuje náš výber jedla mnohokrát nesprávnym smerom. V spleti informácií je ťažko sa zorientovať aj odborníkovi. Dnešní ľudia majú sklon skúšať stále niečo nové, či už je to pozitívne alebo mnohokrát aj negatívne. Dnes nie je problém zredukovať nadbytočnú váhu, ale problémom stále zostáva jej trvalé udržanie.

Je psychologicky najlepšie začať s chudnutím po Novom roku?

termogeneza-mdiet-2Jedno z troch najčastejších novoročných predsavzatí je, že konečne schudnem. Po novom roku sa pravidelne zapĺňajú posilňovne ľuďmi, ktorí chcú zredukovať a upraviť svoju váhu. Cvičenie je však len 20% potreby k naplneniu tohto cieľa. Zvyšných 80% je úprava stravy ako takej. Nový rok je symbolicky aj začiatkom niečoho nového, preto si ľudia pri tejto príležitosti dávajú každoročne aj nejaké predsavzatia, o ktorých naplnenie sa možno aj opakovane usilujú.

Z dlhoročných skúseností viem, že začínať väčšiu redukciu nad 10 kg nie je vhodné v decembri a ani pred letnými prázdninami. Ľudia sa v tomto čase pripravujú na oddych a dovolenky, ktoré by si mali užiť a oddýchnuť si a nie si vytvárať nový stres v podobe diéty. Preto ako najvhodnejšie termíny k začiatku nejakých zmien považujem nový rok a po ňom september- začiatok školského roku.

V čom robia ľudia najčastejšie chyby, resp., prečo musia začať aj tých stokrát?

Najčastejšou chybou, ktorej sa ľudia bežne dopúšťajú je, že sa po určitej dobe opäť vracajú k starým škodlivým stravovacím návykom. Potom znovu priberú už zredukovanú váhu a mnohokrát pridajú aj pár kilogramov naviac. Druhým problémom je pohyb. V rámci diéty učíme ľudí nielen zmene stravovacích návykov, ale snažíme sa im vštepiť aj nové pohybové návyky. Pohyb je hlavne pre udržanie váhy veľmi dôležitý. Tretím problémom je dnes všadeprítomný stres. Pod jeho vplyvom ľudia mnohokrát rezignujú a vracajú sa k starým pohodlným návykom. Psychika je pre udržanie váhy rozhodujúca. Máme takú skúsenosť, že hlavne po významných redukciách niekoľko desiatok kilogramov je potrebné na udržanie váhy pravidelne konzultovať so psychológom. Tých dôvodov, pre ktoré ľudia začínajú aj stokrát je samozrejme viac.

Je rozdiel keď chce jedna dáma schudnúť 5 až 10 kg, a druhá 10 až 20 kg?

V prípade, že za mnou príde dáma, ktorá chce schudnúť 5-10 kg na dosiahnutie jej optimálnej váhy, tak sa väčšinou jedná len o kozmetickú redukciu nadbytočných kilogramov a vytvarovanie postavy. Väčšina dám s takouto nadváhou nemá ešte zdravotné komplikácie ako je vysoký krvný tlak, cukrovka II. typu, porucha metabolizmu tukov atď. V takomto prípade je vhodné hneď od začiatku redukciu váhy kombinovať s bielkovinovou ketogénnou diétou a primeranou pohybovou aktivitou. Takáto redukcia bude trvať približne 4-8 týždňov.

Ak príde za mnou dáma, ktorá potrebuje zhodiť od 10 do 20 kg, tak v takomto prípade sa už nejedná väčšinou len o kozmetickú redukciu, ale jedná sa o pacienta s diagnózou E-66-Obezita. K takejto klientke je potom treba pristupovať ako k pacientovi, odobrať anamnézu, vyšetriť tlak, niektoré krvné parametre a podľa toho stanoviť program redukcie. Najrýchlejším a najmenej bolestnejším spôsobom je dnes redukcia v medicínskom programe m.diet pomocou bielkovinovej ketogénnej diéty, ktorá sa aplikuje v 4. fázach v závislosti od potreby redukcie. Dĺžka takejto redukcie je od 2 do 4 mesiacov a mala by byť vedená buď skúseným nutričným terapeutom, najlepšie lekárom s potrebnou erudíciou.

Chudne sa ľahšie 20 ­ročnej ako 40 či 50 ­ročnej žene?

Mladá 20- ročná žena bude chudnúť ľahšie ako 40 či 50- ročná. Vplývajú na to najmä hormóny, ktorých hladiny sa postupom veku menia a redukcia vo vyššom veku prebieha o trochu ťažšie. Mladú 20- ročnú dámu môžeme aj napriek vyššiemu stupňu nadváhy alebo obezity podrobiť intenzívnejšej fyzickej aktivite, pretože väčšinou takáto dáma ešte nemá zdravotné komplikácie, ktoré postupne obezitu sprevádzajú. Takisto v dvadsiatke má žena rýchlejší metabolizmus a väčší podiel aktívnej svalovej hmoty, ktorý sa tiež vekom mení v jej neprospech.

Akú úlohu hrajú pri chudnutí ženské hormóny, napríklad v súvislosti s menštruačným krvácaním? Nebrzdí ono chudnutie?

Ženské hormóny majú na redukciu dosť značný vplyv. Obdobie menštruácie je časom, keď ženský organizmus zadržuje vodu, ktorej význam pri redukcii narastá. Mnohé ženy v tomto období mávajú aj iné súvisiace problémy ako sú bolesti hlavy, nechutenstvo a bolesti v oblasti brucha. Takže menštruácia je sprevádzaná ich celkovým diskomfortom. Preto nedoporučujem začínať redukciu v období menštruácie, pretože jej nástup je pomalší a pre klientky často demotivujúci. Najlepšie je začať až po skončení menštruácie.

Čo je pri zostavovaní plánu chudnutia pre ženy najdôležitejšie?

V prvom rade je to reálne stanovenie si konečného cieľa redukcie. Mnohé ženy spomínajú na svoju váhu, keď mali 18 alebo 20 a prichádzajú do ambulancie s tým, že chcú túto váhu znovu dosiahnuť. Pre ženu po 40-ke to považujem za nie práve dobrý nápad a s každou sa snažím stanoviť si naozaj reálne dosiahnuteľnú a aj dlhodobo udržateľnú cieľovú hmotnosť. Keď máme cieľ, vieme dnes zvoliť tiež cestu, ktorá nás k nemu dovedie. Začali sme v našom v medicínskom programe m.diet aj s novým projektom tzv. E-ambulancia, ktorú môžu anonymne využiť klienti, ktorí buď do ambulancie k lekárovi ísť nechcú alebo sú zvyknutí v dnešnej modernej dobe využívať možnosti komfortu a komunikácie s lekárom z pohodlia svojho domova. Na spôsob redukcie má značný vplyv počiatočná váha a zdravotné komplikácie. Potom je už potrebná vôľa pacientky vydržať v naplánovanom režime, v ktorom sú zahrnuté jednak zmenené výživové a diétne plány ako aj postupné zaradenie primeraných pohybových aktivít. Z dlhodobého hľadiska sa mi za rozhodujúce pri udržaní už zredukovanej váhy javí ako najpodstatnejšia psychologická podpora, pretože problémy s nadváhou sú často dôsledkom stresujúceho prostredia, v ktorom sa žena nachádza a toto si kompenzuje hlavne požívaním sladkostí akoby za odmenu.

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom - nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom – nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH.,
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk

Zelenina s nízkym obsahom sacharidov vhodná pre bielkovinovú diétu

04.04.2017

Zelenina tvorí veľmi dôležitú súčasť zdravej diéty, ale niekedy sa nevieme rozhodnúť, po akom druhu zeleniny siahnuť, ak si želáme dodržiavať bielkovinovej diétu. Niektoré druhy zeleniny majú vysoký obsah sacharidov, a práve takýmto druhom zeleniny by sme sa pri bielkovinovej diéte mali vyhýbať. Najlepšími druhmi zeleniny pri bielkovinovej diéte sú tie, ktoré [...]

Diéta pre diabetikov

02.04.2017

Poznáme tri typy diabetu: diabetes prvého typu, čo je autoimunitné ochorenie, pri ktorom pankreas produkuje veľmi málo inzulínu alebo dokonca inzulín žiadny, diabetes druhého typu je do značnej miery spôsobovaný životným štýlom a vyskytuje sa prevažne u dospelých s pribúdajúcim vekom, tehotenský diabetes sa u žien vyskytuje v období tehotenstva a po pôrode zvyčajne [...]

Sweetlift Cook – prírodné sladidlo

28.03.2017

Prírodné sladidlo na varenie a pečenie Sweetlift Cook je kulinárske sladidlo, ktoré je získané z rastlinných zdrojov a je ideálne na varenie a pečenie. Obsahuje 5 sladidiel získaných z rozličných rastlín a počas varenia a pečenia sa správa ako cukor, pričom má rovnakú konzistenciu ale 2-krát takú sladiacu schopnosť ako cukor, pričom ekvivalentné množstvo obsahuje len 14 [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Richard Kozár

Špecialista na bielkovinové ketogénne diéty

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 103187x
Priemerná čítanosť článkov: 5431x

Autor blogu