Založ si blog

Strata hmotnosti a strata tuku

termogeneza-mdiet-2Tuk je uložená energia. Tuk ako taký nepredstavuje zlo – je v našom tele zámerne a budeme ho tam mať vždy aspoň trochu. Ak by sme ho v tele nemali už ani trochu, pravdepodobne by sme už neboli medzi živými. Všetci konzumujeme potraviny pre to, aby sme mohli žiť, pričom energia z niektorých potravín je spotrebúvaná okamžite, aby sme mohli myslieť či dýchať, no a  iná je naopak uložená v tukových bunkách na neskoršie využitie.

V momente, keď dosiahneme dospelosť sa konečný počet tukových buniek v našom tele uzamkne. Na tieto bunky môžeme myslieť ako na „vrecká„. Môžeme ich vyplniť alebo vyprázdniť, ale nemôžeme sa ich zbaviť. Tukové bunky tu vždy s nami zostanú a buď sa len zväčšujú alebo zmenšujú.

Tuk je v podstate palivo, ktoré používame v momentoch, keď to najviac potrebujeme. Myslite na ľudské telo ako na organický stroj, ktorý beží na energiu a tú energiu čerpá z potravín ktoré konzumujeme. Ako náhle však nastane energetický deficit, telo sa jednoducho rozhodne čerpať energiu z rezerv v mikro-trezoroch v podobe tukových buniek. Keď tento tuk spaľujete a používate ho ako zdroj energie, jeho vedľajším produktom nie je nič iné ako oxid uhličitý. Áno a ten sa dostáva von z nášho tela vydychovaním.

K urýchleniu a posilneniu procesu, aby naše telá siahali do rezerv ktoré máme čo najčastejšie, máme dve hlavné možnosti: diétu a cvičenie. Najlepšie je však tieto dve možnosti skombinovať a všetci sme už asi v živote počuli radu „menej jesť a viac cvičiť„.

Diéta

Diéta nám pomáha odoberať nášmu telu zdroje energie takpovediac z vonka a  donútiť ho načrieť do tukových buniek vo svojom vnútri. Pri diétovaní  síce budete chudnúť rýchlo, ale je tam aj jedno veľké „ale“. Pri diétovaní totiž svoj organizmus doslova šokujete a môžete si byť istý, že v momente keď s diétovaním prestanete, rýchlo získate všetok nadbytočný tuk späť. Je za to zodpovedný obranný mechanizmus vášho tela, ktorý je orientovaný presne na takéto, pre telo stresové situácie a váš organizmus sa bude snažiť spraviť doslova čokoľvek, aby zaistil vaše prežitie v prípade možného, veľkého budúceho obdobia hladu.

Diétovanie vám samo o sebe môže priniesť výsledky, ale len výhradne pokiaľ ide o chudnutie dočasného charakteru. Iste, sú tu aj niektoré výnimky ako napríklad ketogénne diéty, ale tam je dôležité nechať si poradiť od odborníka, lebo systém ketogénnych diét je síce extrémne efektívny, ale aj citlivý na to čo jeme a dá sa rýchlo pokaziť. A výsledkom toho bude len to, že sa presuniete buď k inej diéte, ktorá zákonite zlyhá a po nej ešte k ďalšej a tak ďalej až v konečnom dôsledku zistíte, že je asi predsa len najlepšie ísť cestou konzumácie väčšieho množstva zeleniny a športovania.

Taktiež stojí za zmienku skutočnosť, že ak budete chudnúť príliš rýchlo, vaša pokožka nebude mať dostatok času sa prudkej zmene prispôsobiť. Skúste si predstaviť svoje telo ako balónik naplnený vodou, ktorý odrazu praskne. Chcete vyzerať ako zošúverený balónik?

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom - nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom – nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Cvičenie

Nadváha je stále pre ľudstvo relatívne nový problém. Totiž ešte len v nedávnej minulosti sme všetci pomerne tvrdo pracovali a tak jediné čo bolo nutné pre schudnutie urobiť bolo o niečo menej jesť. Teraz je situácia iná. Vo všeobecnosti menej fyzicky pracujeme, ale zasa máme aj omnoho viac znalostí pokiaľ ide o zdravý životný štýl. Vieme ako sa máme stravovať, ale taktiež vieme, že ak chceme byť skutočne fit, tak musíme aj športovať. Lebo byť chudý, by nemal byť náš konečný cieľ. Náš konečný cieľ by mal byť, aby sme boli fit.  Cvičenie, čo je samozrejme veľmi náročná činnosť, núti naše telo siahať do svojich uložených energetických rezerv. Na rozdiel od diéty nám pomáha nielen vyprázdniť tukové bunky, ale taktiež budovať svalstvo. A svaly sú samy o sebe ťažké, takže na svoju prevádzku potrebujú spaľovať o to viac energie o čo sú väčšie. No a o spaľovanie energie nám ide pri zbavovaní sa tuku predovšetkým.

V minulosti sme mohli používať termín „chudnutie„, pretože v minulosti bolo všetko, čo sme robili pre stratu nadváhy orientované len na diétovanie a stratu váhy. Bez naberania svalovej hmoty do našej celkovej hmotnosti by bolo teda pomenovanie „chudnutie“ správne, avšak v súčasnosti, keď je súčasťou zbavovania sa nadbytočných kíl aj cvičenie, to čo vidíme na váhe nie je dobrým ukazovateľom nášho skutočného pokroku. Váha síce nie je úplne irelevantným údajom, ale rozhodne to nie je jediný a skutočne smerodajný ukazateľ. Môžete spadnúť veľkosťou odevu aj o tri čísla a pritom vidieť nulový rozdiel v tom, koľko vážite, ak kombinujete diétu spolu s cvičením.

To čo nás zaujíma je chudnutie z tukových úložísk. Jednoducho vyprázdňovanie tukových buniek. Samozrejme, je problematické presne povedať koľko kilogramov ste stratili z tukových zásob hlavne ak aj zároveň cvičíte a naberáte svalovú hmotu. V takomto prípade odporúčame namiesto váženia sa robenie si fotografií seba samých, používanie krajčírskeho metra na meranie svojich proporcií alebo si robiť merania miery telesného tuku na špeciálnych, na to určených prístrojoch. Takže hurá na cvičenie poviete si. Ale bohužiaľ, ak sa spoľahnete len a len na cvičenie, neuspejete.

Víťazná kombinácia

Pri cvičení je veľmi ľahké nechať sa vtiahnuť do falošného pocitu bezpečia. Aj keby sme cvičili až do súdneho dňa, ale pritom jedli viac, než by sme spálili, nikdy by sme sa nedotkli uložených rezerv. Jednoducho pre telo neexistuje žiadny dôvod, prečo by malo načrieť do energetických zásob v podobe tuku ak sa mu dostane všetkej energie ktorú potrebuje prostredníctvom jedla. Cvičenie iba zrýchľuje proces spaľovania, je to v podstate ako by sme zvýšili teplo pod panvicou s olejom, avšak pokiaľ by telo nemalo dostatočný energetický deficit, tak by do tej panvice s rozpáleným olejom jednoducho vôbec nenačrelo.

Kombinácia správnej diéty a cvičenia predstavuje tú skutočnú výhernú kombináciu. Dávajte do tela len o trochu menej energie ako od neho budete požadovať a ak to budete robiť v pravidelných intervaloch máte vyhraté.

Potrebujete sa dostať k pomalému, ale pritom trvalému pokroku. Za pomoci postupných zmien svojich návykov sa nebudete cítiť pod takým veľkým tlakom a budete schopní zvládnuť všetky potrebné zmeny  či už po fyzickej alebo psychickej stránke. Po čase sa postupne a v duševnej pohode dostanete k dlhodobo udržateľnému stavu zdravia.

Biologické hodnoty vybraných potravín

Biologické hodnoty vybraných potravín

Svaly pre spaľovanie tukov

Svalstvo je samo o sebe dobrým spaľovačom tuku. Na svoj chod totiž potrebuje energiu a logicky, čím je svalstvo väčšie, tým viac energie potrebuje na svoj chod. Ak je však svalstvo malé, tak je pre zachovanie štíhlej línie prakticky neustále potrebné jesť len minimálne a to môže pre mnohých ľudí predstavovať problém. Pri väčších svaloch ale tento problém odpadá.

Svalstvo ktoré človek nadobudne však musí aj udržiavať. Nielen tým, že bude cvičiť, ale aj tým že bude správne jesť. Nakoniec jediný dôvod prečo svalstvo rastie je ten, že sa musí prispôsobovať náročným fyzickým podmienkam a na svoje prispôsobenie v podobe rastu potrebuje správne živiny a tými sú samozrejme hlavne proteíny. Takže ak chcete mať po celom tele výkonné spaľovače tukov vo forme svalovej hmoty, potom musíte pravidelne cvičiť a taktiež konzumovať stravu s vysokým obsahom proteínov, nakoľko práve proteíny predstavujú svalový stavebný materiál.

Záver

Pamätajte. Vaše telo sa svojim vzhľadom vždy prispôsobuje iba tomu, aký máte  životný štýl. Zmeňte svoj životný štýl a vaše telo sa mu prispôsobí. Ale nakoľko je zvyk železná košeľa, tak si životný štýl treba upravovať postupne, pretože z praxe vieme, že postupne v tomto prípade znamená zároveň aj najrýchlejšie.

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH.,
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk

Zelenina s nízkym obsahom sacharidov vhodná pre bielkovinovú diétu

04.04.2017

Zelenina tvorí veľmi dôležitú súčasť zdravej diéty, ale niekedy sa nevieme rozhodnúť, po akom druhu zeleniny siahnuť, ak si želáme dodržiavať bielkovinovej diétu. Niektoré druhy zeleniny majú vysoký obsah sacharidov, a práve takýmto druhom zeleniny by sme sa pri bielkovinovej diéte mali vyhýbať. Najlepšími druhmi zeleniny pri bielkovinovej diéte sú tie, ktoré [...]

Diéta pre diabetikov

02.04.2017

Poznáme tri typy diabetu: diabetes prvého typu, čo je autoimunitné ochorenie, pri ktorom pankreas produkuje veľmi málo inzulínu alebo dokonca inzulín žiadny, diabetes druhého typu je do značnej miery spôsobovaný životným štýlom a vyskytuje sa prevažne u dospelých s pribúdajúcim vekom, tehotenský diabetes sa u žien vyskytuje v období tehotenstva a po pôrode zvyčajne [...]

Sweetlift Cook – prírodné sladidlo

28.03.2017

Prírodné sladidlo na varenie a pečenie Sweetlift Cook je kulinárske sladidlo, ktoré je získané z rastlinných zdrojov a je ideálne na varenie a pečenie. Obsahuje 5 sladidiel získaných z rozličných rastlín a počas varenia a pečenia sa správa ako cukor, pričom má rovnakú konzistenciu ale 2-krát takú sladiacu schopnosť ako cukor, pričom ekvivalentné množstvo obsahuje len 14 [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Richard Kozár

Špecialista na bielkovinové ketogénne diéty

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 102287x
Priemerná čítanosť článkov: 5384x

Autor blogu