Založ si blog

Dobrá diéta na chudnutie?

372301_article_photo_qmav8xf0_600xNajprirodzenejším, najlacnejším a bezpochyby najzdravším spôsobom redukcie telesnej hmotnosti je zvýšenie energetického výdaja oproti energetickému príjmu. V praxi to znamená radikálne zmeniť jedálniček a zvýšiť pohybovú aktivitu. Problémom tohto prístupu je skutočnosť, že na redukciu desiatich kilogramov nadbytočného tukového tkaniva je potrebný neúmerne dlhý čas. Pacient vidí v horizonte týždňa len veľmi malý váhový úbytok, úmerne s tým spravidla slabne jeho motivácia a podľa príslovia „zvyk je železná košeľa“ sa obvykle po čase zase vracia k starému životnému štýlu, ktorý ho k priberanie „kg“ priviedol. Ďalšou prirodzeným spôsobom redukcie hmotnosti je zmena konzumovanej stravy v špecifickom diétnom programe. Pred tým, než si začneme vytvárať svoj diétny jedálniček, alebo vyberať tú či onú diétu, mali by sme si zadefinovať čo vlastne obsahuje dobrá diéta.

DOBRÁ DIÉTA vytvára energetický deficit, to znamená že musíme skonzumovať menej kalórií ako je požadované na pokrytie dennej energetickej potreby tela či už ide o bazálny potreby alebo o energetické potreby ktoré sú potrebné na pokrytie denných činností.

DOBRÁ DIÉTA zachováva funkcionalitu fyziologických a biochemických systémov a dokáže kompenzovať a prispôsobiť sa zníženému kalorickému príjmu, ktorý by inak spomaľoval metabolizmus a teda aj úbytok na váhe. Za normálnych okolností, ak konzumujeme menej kalórií ako potrebujeme, metabolizmus sa začne spomaľovať a to má za následok celkové spomaľovanie spaľovania kalórií. Toto je normálny telesný mechanizmus, ktorý je zabudovaný či už v ľuďoch, tak aj v zvieratách a tento mechanizmus má  napomôcť prežiť organizmu v obdobiach nedostatku, akým je napríklad hladomor (čo v dnešnej dobe nie je pre západnú spoločnosť problém) ale tento systém je taktiež brzdou pokiaľ ide o stratu prebytočného tuku. Dobrá diéta teda zabraňuje tomu, aby sa metabolizmus spomaľoval.

DOBRÁ DIÉTA napomáha zbavovaniu telesnej hmotnosti z tukových zásob a zabraňuje strate telesnej hmotnosti na úkor napríklad svaloviny či tkaniva vnútorných orgánov v množstve väčšom ako je fyziologicky prípustné. Tuk je to, čo potrebujete stratiť, ale mnohé diéty sú zlé a to hlavne preto, že pri nich strácate práve svalové a orgánové tkanivo (ktoré pri nesprávnej diéte už nemusíte získať spať) a len relatívne málo tuku. Strata orgánového a svalového tkaniva oslabuje telo a ak je pre vás bežný Jojo efekt z dôvodu zlých diét, tak vedzte, že  každý cyklus chudnutia vás oslabuje o tieto tkanivá a stávate sa neustále slabšími a slabšími.

DOBRÁ DIÉTA musí zabraňovať vzniku nežiadúcich nedostatkov, či už klinických alebo subklinických. Množstvo nevhodných diét nedovoľuje konzumovať jedlo ktoré obsahuje tuky, čo má za následok nedostatočný príjem nenasýtených mastných kyselín, draslíka či iných základných živín a majú za následok mnoho nežiaducich vedľajších účinkov.

Ak teda vami zvolený diétny program nespĺňa tieto požadované štandardy, môžeme o ňom rovno hovoriť že  je potenciálne nebezpečný a môže spôsobovať nepriaznivé účinky, ktoré spôsobia v organizme škody, ktoré už budú nezvratné.

Vysokoproteínové diéty s adekvátnym množstvom minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín sa preukázali ako najbezpečnejšie a taktiež zároveň aj najefektívnejšie pokiaľ ide o stratu nadbytočných kíl z tukových zásob.

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť pod lekárskym dohľadom - nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Efektívna a účinná metóda ako schudnúť – nízkokalorická proteínova diéta! (www.mdiet.sk)

Autor:

MUDr. Richard Kozár MPH.,
MWM s.r.o., M.R.Štefánika 53, 960 01 Zvolen,
mail: info@mdiet.sk
web: www.mdiet.sk

Zelenina s nízkym obsahom sacharidov vhodná pre bielkovinovú diétu

04.04.2017

Zelenina tvorí veľmi dôležitú súčasť zdravej diéty, ale niekedy sa nevieme rozhodnúť, po akom druhu zeleniny siahnuť, ak si želáme dodržiavať bielkovinovej diétu. Niektoré druhy zeleniny majú vysoký obsah sacharidov, a práve takýmto druhom zeleniny by sme sa pri bielkovinovej diéte mali vyhýbať. Najlepšími druhmi zeleniny pri bielkovinovej diéte sú tie, ktoré [...]

Diéta pre diabetikov

02.04.2017

Poznáme tri typy diabetu: diabetes prvého typu, čo je autoimunitné ochorenie, pri ktorom pankreas produkuje veľmi málo inzulínu alebo dokonca inzulín žiadny, diabetes druhého typu je do značnej miery spôsobovaný životným štýlom a vyskytuje sa prevažne u dospelých s pribúdajúcim vekom, tehotenský diabetes sa u žien vyskytuje v období tehotenstva a po pôrode zvyčajne [...]

Sweetlift Cook – prírodné sladidlo

28.03.2017

Prírodné sladidlo na varenie a pečenie Sweetlift Cook je kulinárske sladidlo, ktoré je získané z rastlinných zdrojov a je ideálne na varenie a pečenie. Obsahuje 5 sladidiel získaných z rozličných rastlín a počas varenia a pečenia sa správa ako cukor, pričom má rovnakú konzistenciu ale 2-krát takú sladiacu schopnosť ako cukor, pričom ekvivalentné množstvo obsahuje len 14 [...]

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29

Na mieste zasahujú dve pozemné ambulancie záchrannej zdravotnej služby aj posádka záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Richard Kozár

Špecialista na bielkovinové ketogénne diéty

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 103525x
Priemerná čítanosť článkov: 5449x

Autor blogu